V Sloveniji radi jemo krompir - ali ga res dovolj poznamo?

Krompir je na četrtem mestu po količini pridelane hrane na svetu. Poznanih je več kot 3000 sort krompirja, vse od Indije, Kitajske in Amerike, v Evropo pa ga je prinesel raziskovalec Krištof Kolumb. Krompir je hvaležna kultura, saj daje bogat pridelek. Na slovenskem ga je uvedla cesarica Marija Terezija,kot ukrep prehranske varnosti prebivalstva, sedaj pa ga sadijo kmetje, vrtičkarji in kmetijske zadruge ter večji pridelovalci. V Sloveniji pridelujemo približno 100 sort različnega krompirja. Krompir je priljubljena jed v najrazličnejših oblikah. Krompir je kakovostno in poceni živilo, njegova priprava pa nezahtevna in daje brezmejne možnosti kulinaričnih doživetij.

Kakšen krompirček najraje jemo v Sloveniji

Slovenci pojemo veliko pečenega krompirčka, kuhanega v oblicah, zabeljenega z začimbami ali ocvirki ali zmečkanega v pire, v solatah, musakah in enolončnicah, pečenega v foliji ali ocvrtega kot pomfrit ali čips krompirček.

Iz krompirja lahko nastane tudi krompirjevo testo, uporabno za cmoke in svaljke, ki jih v Sloveniji veliko pojemo. Krompir je okusen dodatek moki pri peki kruha. Krompir je nepogrešljiv tudi v sodobni, lahkotnejši prehrani, saj vsebuje 100gr krompirja le 76 kcal, zato je krompirjeva dieta precej priljubljena, saj se je zaradi dobrega okusa tudi lažje držimo. V zadnjem času postajata priljubljena tudi Batata - sladek krompir in Topinambur, ki ga mnogi uporabljajo kot nadomestek krompirja. 

V trgovinah Tuš izbirate med pakiranji od 2 do 5 kg ali 10 kg. Izberite najljubši krompir za vaš kulinarični navdih.

Ali poznate slovenske sorte krompirja

Tudi za krompir velja, da je najboljši sezonski. Za zares dober krompir je potrebna dobra kakovost semena in ustreznost zemlje ter pravilna izbira načina pridelave. način pridelave. Zato velja izbrati slovenske in tradicionalne sorte krompirja, ki so čim bolj prilagojene našemu okolju kar omogoča bolj sonaravno pridelavo.

Najbolj znani sorti sta Kifeljčar in Slavnik, ki sta najbolj zgodnji sorti krompirja, primerni za kuhanje in pečenje ter solate. Priljubljene in okusne so tudi novejše slovenske sorte krompirja, ki so poimenovane po slovenskih rekah: KIS Vipava, ki je namenjen za zgodnjo vsestransko uporabo.

KIS Savinja je zelo dobra, odporna sorta krompirja ovalne oblike z belo sredico in tanko kožico. Odlična je za kuhanje in pečenje Je odporna in hvaležna sorta za pridelavo, saj daje bogat pridelek. Zanimivo je, da zraste kar 10-15 debelih izenačenih ovalnih krompirjev iz enega samega posajenega krompirja. Je zelo okusen in primeren za uporabo vse od junija dalje in je odporna sorta za ozimnico vse do sredine pomladi.

KIS Kokra je primeren za ekološko pridelavo, KIS Krka, Mura in Bistra, pa so sorte primerne predvsem za kuhanje in pečenje. KIS Sora je ovalne oblike in srednje debel. Sredica je kremne bele barve in je vsestransko uporabna sorta za pečenje, kuhanje in tudi za ocvrt krompirček, saj pri pripravi sredica ne potemni.

Slovenske sorte krompirja so zelo okusne, žal pa se za množično pridelavo o slovenskih sort večji pridelovalci krompirja redkeje odločajo. Rajši izbirajo večinoma žlahtene sorte krompirja, ki že dalj časa uspevajo na Slovenskem in imajo večji hektarski donos.

Sorte krompirja, ki ga je v Sloveniji največ

Najbolj poznane sorte krompirja, posajenega v Sloveniji so: Anuschka, Bellarosa, Celtaiane in Rosara, Prinses, Primadona, Everest in Arias brand, ki spadajo med zgodnje sorte krompirja. Srednje zgodnje sorte, kot so Natasha, ki je najboljša za pražen krompir, Labadia, Concordia ter Marabel, so srednje in pozne sorte, primerne tudi za skladiščenje. Ramos je odličen za ozimnico, Cerata ima lepo belo sredico, Desiree ima značilno rdečo barvo skorjice, notranjost pa je svetlo rumena, Kennebec je starejša, bolj poznana sorta krompirja z belo sredico, Mondeo in Mozart z atraktivno rdečo barvo pa imata bogate pridelke in dober okus. Zanimiv je velik, ovalni, rumen krompir Jelly, ki je vsestransko uporaben. Ima potencial za ekstremne pridelke in odlično sposobnost skladiščenja.

Ali znamo kupiti krompir za jed, ki jo želimo pripraviti

Da bomo kupili res dober krompir, je ob nakupu dobro prebrati deklaracijo in označbe, na kateri je praviloma napisan namen uporabe oz. za katero vrsto in pripravo jedi je namenjena določena sorta krompirja. Na deklaraciji sledimo označbam:

  • Tip A, ki pomeni, da se krompir ne razkuha, ostane trden in je primeren za mlad pečen krompir ter za solate.
  • Tip B pomeni, da je krompir primeren za praženje, pire in pečenje.
  • TIP AB je uporaben za praženje, solate in pečenje ter kuhanje.
  • TIP C je primeren za cvrtje in krompirjev testo.
  • Tip BC je primeren za praženje, cvrtje in pečenje ter krompirjevo testo.

Ob tako pestri izbiri krompirja velja izbrati tistega, ki je najbolj primeren za jed, ki jo želimo pripraviti. Za resnične kulinarične užitke uporabimo seveda izbrano vrsto kot krompirja. Ko si v zaželimo prvega sezonskega resnično dobrega pečenega krompirčka, ki se kar raztopi v ustih je zagotovo najboljša izbira slovenski krompirček Kifeljčar. Ko pa si zaželimo drugih jedi pa izberemo najprimernejšo sorto za želeno jed

Od kod prihaja krompir v Tuš

Na Tuševih policah se že v zgodnjih pomladanskih dneh pojavi prvi krompirček Kifeljčar, nato pa mu sledijo ostale sezonske sorte krompirja, ki jih pridelujejo naši pridelovalci z Gorenjske, Štajerske, Dolenjske in Prekmurja. Največ krompirja za Tuš pridelajo na kmetiji Simčič, ki ga tudi pakirajo za lastno blagovno znamko Tuš določene izbrane sorte pa pod znamko Slovensko, s podeželja ...