Čebulnice - čebula, česen, por - čar imunske odpornosti

Čebulnice so častili že naši predniki. Njihova eterična olja imajo značilen vonj in okus ter značilne dobre lastnosti. Iz najstarejših zapisov je znano, da je čebula poznana že več 4000 let. Čebulo naj bi uživali stari Egipčani pri gradnji piramid. O tem naj bi pričal tudi zapis v klinopisu iz takratnega časa, ki opisuje dobre lastnosti čebule na prebavo. Prvotni izvor čebule je v Aziji, zdaj pa se čebula prideluje že več kot v 170 državah sveta. Med čebulnice štejemo čebulo, česen in por. Posebno mesto v slovenski prehrani ima česen, na mesta priljubljenosti pa si ponovno utira pot tudi por.

Slovenska čebula - katere sorte so najboljše

V Sloveniji je najpogosteje uporabljena rumena čebula, sledijo rdeča čebula, srebrna oz. bela čebula in šalotka. Zelo priljubljen je rdeči ptujski luk – avtohtona sorta čebule s Ptujskega polja, ki ima certifikat zaščitenega geografskega porekla. Odlikuje ga značilen okus. Njegova pridelava traja kar dve leti. Po priljubljenosti mu sledita ptujska rdeča čebula in rdeča čebula tera.

Čebula belokranjka je avtohtona sorta rumene čebule z zanimivo podolgovato obliko in se lahko lupi. Ker raste v nezahtevnih tleh, so njene lastnosti še bolj izrazite, zato jo je najbolje olupiti tik pred uporabo, da se te sprostijo v vsej žlahtnosti okusov.

Majski srebrnjak je srebrna oz. bela čebula, ki se seje jeseni in se čez zimo odebeli tako, da dozori do maja. Najboljša jo je uporabiti svežo z zelenjem. Na vrtovih sta prisotni tudi holandska rumena čebula, ki je blažjega okusa, ter šalotka, ki sodi med delikatesne sorte čebule.

Slovenski česen - res dobrega okusa

Slovenci imamo radi izrazite okuse. Pri česnu je še posebej zaznati razliko med uvoženimi vrstami česna, ki so po navadi drugačnega okusa kot tisti, ki so zrasli v Sloveniji. Vsak pridelek namreč nosi v sebi izrazite klimatske pogoje, odvisen je od sestave prsti in načina pridelave. V Sloveniji je priljubljen ptujski česen, ki ga sadimo jeseni, lepi, beli okusni stroki česna pa so za pobiranje zreli že junija

Domači por

V Sloveniji raste dober por. Najbolje se obnese v kombinaciji s korenčkom – tako na gredici, kjer se rastlini medsebojno varujeta pred škodljivci, prav tako pa tudi v kombinaciji pri pripravi enolončnic in drugih jedi. V Tušu smo posebej ponosni na por s kmetije Kelenc, ki je pridelan na sonaraven način s pomočjo agrohomeopatije.

Od kod prihahajo čebulnice v Tuš?

V Tušu smo ponosni na našega pridelovalca čebule – kmetijo Sobočan, na kakovost in način pridelave ter skrbno pakiranje čebule, ki je direktno s kmetije Sobočan pripeljana s Tuševim kamionom do trgovin. Zelo zanimiv je posnetek o kmetiji Sobočan, kjer se lahko sami prepričate o načinu pridelave in prikazu kaj vse je potrebno postoriti preden najdete čebulo pod označbo Slovensko, s podeželja na Tuševih policah. 

Na Tuševe police pa prihajajo čebulnice iz različnih krajev v različnih časovnih obdobjih.