500 otrokom omogočili brezplačne počitnice

V okviru dobrodelnega projekta Pričarajmo nasmeh tudi letos omogočamo počitnice 500 otrokom iz socialno šibkih družin. V 13 letih bomo tako na slovensko obalo popeljali več kot 6.600 otrok iz vse Slovenije ter mnogim med njimi pričarali prvo izkušnjo z morjem. Sproščeno druženje vrstniki, morske dogodivščine, gibanje v naravi in obilo zabave so skupni imenovalec letovanj na Debelem rtiču, ki jih letos povezuje tudi spoznavanje slovenskih biserov.


Otroke, ki letujejo v okviru dobrodelnega projekta Pričarajmo nasmeh izbere Rdeči križ Slovenije na podlagi objektivnih meril, v sodelovanju s Centri za socialno delo, socialnimi službami na osnovnih šolah ter Območnih združenj Rdečega križa Slovenije. Na Debelem rtiču je tako doslej letovalo že več kot 6.100 otrok iz socialno šibkih družin, letos pa se bo številka povečala še za dodatnih 500 otrok, ki bodo v juliju in avgustu na slovenski obali preživeli nepozaben teden aktivnega oddiha. Za mnoge so te počitnice tudi edine, številni udeleženci letovanj pa se z morjem spoznavajo prvič.


V Tušu smo ponosni, da že trinajst let omogočamo počitnice otrokom, ki sicer morja ne bi doživeli. Skupaj s partnerji smo dokazali, da je trinajstica srečno število, saj smo do danes na Debeli rtič, biser slovenske obale, pripeljali približno dvakrat več otrok, kot je vseh prebivalcev Ankarana. V časih, ki za mnoge niso enostavni, so nasmeški na obrazih najmlajših pomemben uspeh, ki nas žene naprej. Za to gre zahvala tudi našim partnerjem projekta, kupcem in sodelavcem, ki v akciji vidijo več kot enega od dobrodelnih projektov.

Pester program, ki poudarja zdrav in aktiven življenjski slog

Mladinsko zdravilišče in letovišče Debeli rtič bo v letošnjem poletju gostilo 5 skupin otrok iz vseh slovenskih regij. Prva skupina 60 otrok je z letovanjem pričela s pričetkom šolskih počitnic ter se skozi zabavo spoznala s pomenom aktivnega in zdravega življenjskega sloga. Program letovanj, ki združuje številne aktivnosti: od športa, ustvarjalnih delavnic, izletov in zabave, letos povezuje tudi spoznavanje slovenskih biserov. Ob 120. obletnici postavitve Aljaževega stolpa so zato v Ankaranu, najnižji točki slovenske planinske transverzale, otroci svoje občutke prelili tudi preko otroške igre.

Vrhunec letovanj za mnoge otroke predstavlja plavanje, izlet z ladjico ter zabava z glasbo in plesom. Vsako leto se potrudimo, da jim poleg morskih užitkov ponudimo resnično polno mero športnih, zabavnih in izobraževalnih vsebin.


Za vse več družin počitnice niso samoumevne

Da brezskrbne počitnice postajajo težje dosegljive vse večjemu številu otrok, kažejo tudi uradne statistike. Kljub nižanju praga revščine, v Rdečem križu Slovenije opozarjajo, da tveganje revščine in socialne izključenosti narašča. V letu 2013 je stopnja tveganja revščine znašala 14,5 %, istočasno pa je tveganje socialne izključenosti doseglo že vsakega petega Slovenca ali Slovenko. 


Foto utrinki skupin na letovanju

1. skupina otrok

2. skupina otrok

3. skupina otrok

4. skupina otrok

5 skupina otrok

.